23. Cauliflower with Bacon Sauce カリフラワーのベーコンソースかけ

Ingredients:

1 medium-sized cauliflower

275ml boiling water

A little milk

57g bacon, chopped

1 level tablespoon chopped onion

3 level tablespoon flour

¼ level teaspoon curry powder

¼ level teaspoon pepper

1-2 level teaspoons salt

 

中サイズのカリフラワー 1

お湯 275ml

牛乳 少量

ベーコン 57g  刻む

玉ねぎのみじん切り 大さじすりきり1

小麦粉 大さじすりきり3

カレーパウダー 小さじすりきり¼

胡椒 小さじすり切り¼

塩 小さじすりきり12

 

Instructions:

1.        Divide the cauliflower into sprigs and cook in the boiling water for 20 minutes.

2.        Strain, and make the liquid up to 275ml with milk. Keep the cauliflower hot.

3.        Fry the bacon and onion until tender.

4.        Stir in the flour and cook for 3 minutes.

5.        Add the curry powder, pepper and liquid and bring to the boil, stirring all the time. Boil for 5 minutes.

6.        Add salt to taste and pour over the cauliflower.

 

1.        カリフラワーを小房に分け、お湯275ml20分煮る。

2.        水を切り、茹で汁に牛乳を加えて275mlにする。カリフラワーは冷めないようにしておく。

3.        ベーコンと玉ねぎを柔らかくなるまで炒める。

4.        小麦粉を加え、3分炒める。

5.        カレーパウダーと胡椒、そして茹で汁を加えて、かき混ぜながら沸騰させる。5分煮る。

6.        塩で味を整え、カリフラワーにかける。

 

Background:

This is a recipe from the Ministry of Food’s Vegetables and Salads.

In 1938, Holland supplied the UK 25,000 tons of bacon, and Denmark 169,000 tons. German invasion in Europe caused the loss of 55% of bacon and ham import.

At the beginning of November 1939, the introduction of rationing was announced. The system was implemented on 8 January 1940, with rationing of bacon at 4 oz. While average pre-war consumption of bacon was 5.9 oz., the ration went up and down, from 8 oz. in 1940 for six months to 3 oz. in 1945. The doubling of ration in 1940 was due to the fact that the Ministry of Food had built enough reserve and the excess was released.

As I mentioned in Mince-in-the-hole, the war-induced shipping problems led to the curtailment of the production of meat, particularly pork. Home-reared pigs were predominantly used for bacon.

To supplement the loss of European import and reduction of domestic production, the UK sourced bacon mainly from Canada, which provided the country with four-fifth of the cured meat by the end of the war.

Process:

Ingredient 材料

Cook the cauliflower カリフラワーを茹でる

Chop the onion and bacon 玉ねぎをみじん切りにし、ベーコンを刻む

Fry the onion and bacon 玉ねぎとベーコンを炒める

 
Add flour 小麦粉を加えて炒める

 

Add curry powder and pepper カレー粉と胡椒を加える

Add the liquid and cook 茹で汁を加えて煮る

Pour the sauce over the cauliflower カリフラワーにソースをかけてできあがり

Verdict:

This does not look appetising, but tasted quite good. Cauliflower is bland but the sauce is full of flavour from bacon and curry powder. Actually, curry taste is rather subtle but definitely gives a depth to the sauce. I must confess that I added a lot more water to cook cauliflower, as the one I used was rather large. I used a half cooked liquid and a half milk to make up to 275ml for the sauce. 

Whether this dish will satisfy your meat cravings, I am not sure, but it definitely makes a good side dish.

ベーコンを主にデンマークからの輸入に頼っていたイギリスは、ドイツのヨーロッパ侵攻により、ベーコン不足に陥りました。ベーコンは、1940年に一番最初に配給制度が適用されたものの一つです。

と同時に、船舶輸送の困難により、「穴の中のひき肉」で書いたように、動物用の飼料を減らし、人間様の食糧を増やしたために、国内の養豚が打撃を受けました。屠殺された豚はほとんどすべてベーコンの生産に使われました。

ヨーロッパに代わって主にカナダからベーコンが輸入されるようになり、終戦時にはベーコンの全輸入量の4/5はカナダ製になりました。

さて、このレシピですが、見かけはあまりよくありませんが、味はなかなかおいしかったです。ベーコンとカレー粉がいい味を出していますが、あまりカレー味はしなかったです。実は、使ったカリフラワーが大きかったので、茹でる時にかなり水を足しました。ソース用には、茹で汁半分牛乳半分で 275mlにしています。メインディッシュにはならないかもしれませんが、もう一品欲しい時にはいいおかずになります。

 

Bibliography:

Collingham, Lizzie, 2011, The Taste of War: World War Two and the Battle for Food, (Penguin Books)

HC Deb, 24 January 1940, Bacon and Butter (Imports), Volume 356, available at:

https://hansard.parliament.uk/Commons/1940-01-24/debates/f7ecb652-a537-4c8a-80bb-808833d33491/BaconAndButter(Imports)?highlight=bacon#contribution-ea12e1ad-37eb-40b3-bb1f-653803c4f66e

HC Deb, 31 January 1940, Bacon, Volume 356, available at:

https://hansard.parliament.uk/Commons/1940-01-31/debates/c9892764-5985-47f4-ab61-5aede99732cf/Bacon?highlight=bacon#contribution-a9d05699-3638-4c67-bc4a-e4f08a8f29c2

The Ministry of Food, 1944, Food Consumption Levels in the United States, Canada and the United Kingdom (His Majesty’s Stationery Office, London)

The Ministry of Food, 1946, How Britain was Fed in War Time: Food Control 1939-1945 (His Majesty’s Stationery Office, London)

The Ministry of Food, 1951, The Urban Working-Class Household Diet 1940 to 1949: First Report of the National Food Survey Committee (His Majesty’s Stationery Office, London)

The Ministry of Food, 1948, Vegetables and Salads (His Majesty’s Stationery Office, London)



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