13. Queen Cakes クイーンケーキ

Queen Cakes

Ingredients:

70g margarine                                                                    

57g sugar                                                    

1 level tablespoon syrup                             

A few drops of flavouring essence              

Pinch of salt                                                 

170g Self raising flour                                 

142ml milk and water                                  

43g currants, sultanas or glace cherries    

 

Note: Self raising flour can be substituted with170g plain flour and 3 level teaspoons baking powder.

 

マーガリン 70g    

砂糖 57g

シロップ 大さじすりきり1

オレンジエッセンス 数滴

塩 ひとつまみ

セルフレイジングフラワー 170g

牛乳と水を合わせたもの 142ml

カラント、サルタナ、または砂糖漬のさくらんぼ 43g

 

セルフレイジングフラワーは、小麦粉170gとベーキングパウダー小さじすりきり3杯で代用できます。

オレンジエッセンスの代わりにバニラエッセンスでもいいです。

Instructions:

1.     Preheat the oven to 190C/170C fan.

2.     Cream the margarine and sugar together.

3.     Add syrup, essence and salt, and beat well again.

4.     Sift the flour (and baking powder if used) and add to the creamed mixture with the milk and water.

5.     Stir in the fruit and mix.

6.     Place the mixture into greased patty tins.

7.     Bake in  oven for 20-25 minutes.

 

1.   オーブンを190℃(コンベクションオーブンの場合は170℃)に予熱する

2.     マーガリンと砂糖をクリーム状にする。

3.     シロップ、オレンジエッセンス、塩を加え、よくかき混ぜる。

4.     小麦粉(と使うのであればベーキングパウダー)をふるい、牛乳と水を合わせたものと共に2に混ぜる。

5.     フルーツを加える。

6.     バターを塗った型に生地を入れる。 

7.  オーブンで2025分焼く。


Background:

Queen cakes recipe goes back to the 18th century. They are petite cakes originally with orange flower water and currants.

This wartime recipe is from the Ministry of Food’s Cakes, Puddings, Biscuits & Scones booklet.

As mentioned in the Honey Biscuits recipe, Sugar was rationed since January 1940 and the Ministry of Food encouraged people to use other sweeteners, or “sweet spreads” including honey and syrup instead.

Unlike sugar, “preserves” including syrup was rationed on the basis of “minimum share” in March, 1941. People were allowed to have 8 oz per month, and if available, the shop distributed excess equally among their customers.

In July 1942, syrup and treacle were moved to points rationing, under which customers were given points to spend on certain items. This gave people flexibility to select things of their choice.

Lyle’s, one of the most famous producers for gold syrup, has interesting information on their website regarding their business during the World War 2.

Abram Lyle opened a sugar refinery at Plaistow Wharf in East London in 1881. When men were taken away to serve in Armed Forces during the war, women stepped in. By February 1942, about 150 women were hired by the company, and more than a hundred part-time employees joined by the autumn.

In June 1940, Home Guards was formed at the refineries to defend the premises and the area nearby. Raid was started on 7 September, 1940. East End that covered dock areas, including the Plaistow Wharf, was severely hit. Which left many employees homeless. The company provided temporary accommodation in the refinery to those who were affected.

Thus Lyle’s was not only a place of sugar production, but also a community for those involved.


Process:

Ingredients 材料 
Cream the margarine and sugar マーガリンと砂糖をクリーム状にする
 Add syrup, essence, and salt シロップ、オレンジエッセンス、塩を加え

Add flour with milk and water 小麦粉と、牛乳と水を合わせたものを加える

Stir in the fruit and mix フルーツを加え、混ぜる

Place the mixture in the tin and bake 生地を型に入れ焼く
Queen cakes! できあがり!

Verdict:

They are nice little cakes. Golden syrup added slightly chewy texture and caramel flavour. Also, the cakes didn’t feel dry even on the next day. I baked for 20 minutes at 175C, but I think I overbaked them. I used paper to line the cakes. Because this recipe doesn’t use eggs, it will be good for those with egg allergy. 

This recipe is supposed to make 18 cakes. I only made 15, but they are still quite small. Next time I will make less and make them slightly bigger. But it goes to show that cakes were so precious that they made many wee ones to last longer. 

 

クイーンケーキというのは、18世紀ごろに生まれたカラント入りの小さなケーキのことです。

はちみつビスケットの時にも書きましたが、イギリスでは砂糖が希少になり、19401月から配給制になって、他の甘味料を使うように奨励されました。

イギリスのシロップは、シロップというよりは水飴に近く、はちみつと同じぐらいの粘度があります。

シロップは1941年から半配給制になりました。月に226グラムは保証され、それ以上供給可能だったら、お店のお客さんに平等に分けられました。1942年の1月からは、ポイント制の配給になりました。ポイント制というのは、消費者が使えるポイント数を与えられ、そのポイント数が許す限りで、決められた品物の中から好きなものを選べるシステムです。

イギリスの「ゴールデンシロップ」で有名なLyle's1881年に東ロンドンに設立しました。砂糖の精製とシロップの生産を行うこの会社のウェブサイトに面白い記事が載っていたので、簡単に紹介します。

戦争が始まると、男性社員の大多数は出征していき、その穴を埋めるために、多くの女性が働き始めました。19406月には、工場やその敷地、またその近所を守るために、徴兵されなかった男性が市民軍を組みました。19409月に空襲が始まると、船渠のある東ロンドンは多くの被害を被り、会社は焼き出された社員とその家族のために、社内に臨時の宿泊場所を用意しました。Lyle'sは単なる製糖所だけでなく、コミュニティでもあったのですね。

さて、肝心のお味の方ですが、ゴールデンシロップのおかげで少し弾力性のある、ほんのりキャラメル風味のケーキになっていました。1日たってもパサパサせずに、しっとりしていました。このレシピで18個のケーキができるとのことですが、私は15個にしました。それでもまだ小さいと感じたので、次回は一つ一つをもう少し大きくして、12個ぐらいにしようと思います。やはり当時はケーキは貴重だったので、小さくして長く保たせたのでしょう。

また、175度で20分焼いたのですが、もう少し短くてもよかったと思いました。この辺はオーブンによって変わるので、調整していただくといいと思います。卵を使わないレシピなので、卵アレルギーのある方でも安心して食べていただけます。

 

Bibliography: 

The Ministry of Food, 1950, Cakes, Puddings, Biscuits & Scones, (His Majesty’s Stationery Office, London)

Majesty’s Stationery Office, London)The Ministry of Food, 1945, Making the Most of Sugar (His Majesty’s Stationery Office, London)

The Ministry of Food, 1946, How Britain was Fed in War Time: Food Control 1939-1945 (His

 

Lyle’s Golden Syrup website, available at: https://www.lylesgoldensyrup.com/lyles-through-world-war-2/

 







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